сряда, 5 октомври 2011 г.

Защо продължаваме да потребяваме малко?


Днес потребяваме малко основно, защото не знаем какво ни предстои следващите месеци. Хората все още се страхуват и питат дали ще излезем от кризата или ще изпаднем в ситуацията на съседите ни от Румъния и Гърция. Безработицата е все още висока – над 9% , всеки има познати, които са били съкратени, което кара хората повече да спестяват, (в случаи че ги сполети същата съдба) вместо да потребяват. Дори и да има минимален растеж на заплащането ни (както показаха данните от Евростат преди няколко месеца), несигурността какво ще се случи в следващите месеци кара хората да бъдат предпазливи. Всъщност всичко това не е нещо ново и необичайно. Доказал го е Милтън Фрийдман със своята теория за функцията на потребление,  която казва, че потреблението зависи не толкова от текущия ни доход, а от очакванията ни за бъдещите доходи, които очакваме да получим.  

От какво зависи потреблението ни? 

Донякъде от това доколко се намесва държавата в живота ни. Тя може да стимулира потреблението ни, но това изкуственото стимулиране особено в бедна страна като България крие много рискове, които могат да изиграят лоша шега в бъдеще. Например ако държавата трупа дългове, с които стимулира определени индустрии освен, че ще изкриви икономическото развитие, може лесно да ни доведе до незавидното положение, в което е изпаднала днес Гърция.

По удачно би било да обърнем внимание на другите фактори, от които зависи нашето потребление.

На първо място това са преките чуждестранни инвестиции: всички потребявахме много през 2007-2008 г., когато имаше истински бум на чужди финансови потоци към страната ни. Хората се чувстваха уверени и въпреки двуцифрената инфлация по това време никой не се притесняваше за бъдещето си. Доходите растяха с двуцифрени темпове, а безработицата падна до минимум.

Тоест потреблението е функция на всичко описано по-горе – то ще се увеличи, когато хората се почустват по-сигурни, безработицата спадне, когато банките започнат отново да кредитират и най-вече когато чуждите компании започнат отново да наливат капитали в страната ни.

2 коментара:

  1. Относително е да се каже какво означава да потребяваш малко. В свободния пазар по принцип има 2 категории икономически агенти – предлагащи потребление и потенциални консуматори. Първите предлагат и цена на потенциалните консуматори. Дали очакваш добри времена или не в бъдеще време, не е чак толкова важно, колкото дали се среща офертата на продавачите и склонността на консуматорите да платят тази цена. Ако потреблението е ниско, а това е много относително понятие, икономическата теория казва, че трябва да се намалят цените. Икономическата теория също така казва, че при определена цена, потенциалните консуматори биха изкупили цялата продукция. Затова продавачите да свалят цените и консумацията ще се повиши.

    ОтговорИзтриване
  2. В краткосрочен план пазарите са нерационални и много често емоциите или очакванията са причина някой да потребява нещо.

    ОтговорИзтриване