четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Има ли смисъл от общо европейско финансово или икономическо министерство


Дали създаването на икономическо или финансово министерство на ЕС ще реши дълговите проблеми на страните от ЕС. Повече централизация ще възпита ли невъзпитаните? 

Фъргюсън отговаря по-горе, че общата фискална политика е политически невъзможен процес, особено в Общност като Европейския съюз, където обединени в многообразието са множество националности, всяка от която държи на своето. Създаването на общо икономическо или финансово министерство би означавало единен орган на ниво ЕС да решава как страните-членки ще събират своите приходи (данъчна политика) и как ще ги харчат. Ще властват общи правила за всички, най-вероятно измислени от Франция и Германия - страните, които на практика вземат решенията в Общността. 

Това за България няма да е много благоприятно - данъчната политика е един от механизмите за привличане на повече инвеститори (пример - Ирландия преди 20-тина години). Ако имаме едни и същи данъци с Германия, всеки ще предпочете да построи своя завод в много по-сигурната федерална република. Франция и Германия вече се опитаха да приемат тихомълком разпоредби за обща данъчна основа в ЕС, но за щастие идеята беше отхвърлена. 

Безспорно е, че някои страни (като Гърция например) са провеждали дълги години ужасна фискална политика - правили са разходи, срещу които не е стояло нищо (приходи). Но през последните години също имаше институции (Евростат, Европейската комисия, еврокомисари), правила и пактове (Пактът за финансова стабилност), които трябваше да регулират бюджетните дисбаланси и да сигнализират, ако някои твърде много се отклонява от оптималните параметри. Но не успяха, защото почти всеки ги нарушаваше и почти никога нямаше санкции. 

Създаването на нови институции няма да реши проблемите, ако същото незачитане на правилата продължи. Пактът за финансова стабилност би работил добре, ако чисто и просто се спазва, а не заобикаля. Въвеждането на фискални правила в основните закони на всяка една страна-членка също би проработило. 

 Общата фискална политика, съответно издаването на общи еврооблигации, би наказало тези, които водят строга бюджетна политика, и би поощрило, тези които водят прахосническа политика и имат нужда от още средства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар