събота, 29 октомври 2011 г.

Margin Call

Цяло съзвездие от добри актьори се е събрало заедно за да пресъздадат още един поглед към финансовата криза отвъд океана. Този път Деми Мур, Кевин Спейси, Джеръми Айрънс, Стенли Тучи и др. показват какво се случва вътре в една американска инвестиционна банка и то само за период от 24 часа. Действието е напрегнато, напрежението се усеща лесно, а героите като че ли постоянно питат зрителя, морално ли е това което правим.

Сюжетът се върти около факта, че един ден мениджърите на инвестиционна банка откриват, че активите, които купуват, пакетират според различния риск и след това продават на други финансови институции са пълен "боклук". Но това не е най-големият проблем - всички тези активи са купени с огромен заемен капитал, няколко пъти надвишаващ собствения капитал на фирмата. С други думи - 25% намаление на цената на активите, би съсипало банката и би я изпратило в групата на фалиралите институции. Тук наяве излиза моралната дилема да продава ли банката горещия картоф, като по този начин се отърве от лошите активи или да ги задържи за себе си - все пак тя ги е купила и пакетирала след това. Първият избор означава тя да излъже своите клиенти, че им продава нещо, което все още има стойност и би се търгувало. Вторият избор означава директен фалит и излизане от пазара.  Всичко това се случва на фона на скъпи коли, бонуси от милиони долари, лъскави офиси и маркови костюми.


Филмът показва как с малък бюджет (под 4 млн. долара), но със добър сценарии и класни актьори също може да се постигне нещо качествено.Няма коментари:

Публикуване на коментар