вторник, 1 ноември 2011 г.

Интересно и полезно от мрежата

Ирландия се възражда и очаква скоро да се върне на пазарите, където сама да се финансира - много интересна статия за икономиката на Ирландия. Знаехте ли, че ирландският износ на говеждо месо преживя силна година. Близо 20 % от хамбургерите на McDonald’s се пълнят с кайма от говеда, отгледани по зелените склонове на Ирландия.

Гърция пък продължава да изпитва трудности. Кратък преглед на политико-икономическата история на Гърция и доколко тя прилича на положението в Румъния.

С "доброволното" опрощаване на гръцкия дълг, пазарът на застраховките на облигации се срина. Инвеститорите (включително и спекулантите) изведнъж запознаха да се питат защо да купуват CDS (Credit Default Swaps) след като една видима ръка се намеси на пазара и възпря случващото се.

Гърците пък като че ли се обидиха на помощта, която 2 години ЕС, МВФ и ЕЦБ им отпускаха. И решиха да си свикат референдум за да решат дали да приемат доброволното отписване на 100 млрд. евро от техния дълг. Да им се чудиш на акъла.

Интересна статия на Гарабед Минасян, който предлага емитиране на вътрешен дълг, който да бъде обратно върнат в икономиката чрез Българската банка за развитие. Причината - българските инвеститори търсят възможности за инвестиции и ако не открият такива на територията на страната, изнасят парите си в някоя друга държава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар