четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Нещата от живота и тяхната логика

Нещата от живота и тяхната логика
Въпреки че заглавието на книгата звучи твърде общо, това всъщност е едно икономическо произведение, което търси причините защо всичко около нас се случва именно по-този начин. Авторът Тим Харфорд си поставя за цел да докаже, че всичко което правим или сме направили се е случило поради рационални подбуди, тоест всяко наше решение си има своите рационални причини, макар и те понякога да са невидими.

За да постигне своята цел авторът ни разказва за "нещата от живота и тяхната логика". Например, че причината повече млади хора да правят орален секс е чисто рационална (по-малко болести се предават по този начин, няма опасност от забременяване и др.). Или че причината последните 100 години човечеството да отбележи нечуван прогрес във всяко едно отношение се крие отново в стимулите, средата, институциите, а не в това, че сме станали много по-умни или вследствие на някакво чудо. Тоест причината е отново рационална. 

Ако някога сте се чудили защо именно в Англия възниква индустриалната революция, ще разберете, че причината е в рационалните подбуди - в страната по това време са били най-евтините въглища и същевременно най-високите заплати. 

След прочитане на книгата на Тим Харфорд човек започва да гледа на нещата около него по друг начин - през призмата на рационалния избор, който въпреки, че е често невидим, съществува винаги около нас. 

Участието на Тим Харфорд в TED може да видите тук.

1 коментар:

  1. The Logic of Life: The Rational Economics of an Irrational World e английското заглавие. В превод Логиката на живота - рационален икономикс (икономическа теория) на нерационалния свят. Още от заглавието е ясно, ченещата, за които говори не са съвсем рационални в традиционния смисъл. Той намира обяснения за нерационални явления, не оправдава, поне според мен, рационалния (пак пиша в традиционния смисъл виж lesswrong.com за традиционния смисъл) човек. Пиша това, защото рационалния човек, води веднага до абстракцията за homo economicus, която е невярна и неадекватна.

    ОтговорИзтриване