понеделник, 28 ноември 2011 г.

Новото брилянтно попадение на Уго Чавес

Учебниците по икономика много често са скучни, пълни със суха теория и нереални примери. Добре че ги има обаче лидери като Уго Чавес и страни като Венецуела, които съживяват сухата теория и я правят много по интересна и разбираема за масите.

Последните години върлият противник на капитализма Уго Чавес увеличи правителствените харчове/разходи многократно, а Централната банка на страната напечата банкноти, които увеличиха два пъти количеството на пари в държавата. Това съвсем обичайно доведе до висока инфлация - стоките и услугите в страната поскъпнаха с 27% само за октомври.

Водейки се по комунистическите постулати, само преди седмица Уго Чавес реши да приложи брилянтното решение да въведе контрол върху цените за над 15 000 стоки и услуги в страната. Ако някоя фирма реши да не се съобрази с решението на президента, то тя е заплашена от национализация. Специално за целта е създадена агенция за контрола на цените, която зорко следи кой спазва разпоредбите и кой се мъчи да хитрува.

Контролът върху цените доказано не работи. Дори в краткосрочен план да носи някакво успокоение, то съвсем скоро регулаторния режим се обръща срещу потребителите - производителите просто спират да произвеждат или сменят своите пазари. Голяма част от нас сме изпитали последствията от подобна политика само преди 20 години. 

Karlin Granadillo, жената, която ръководи новосъздадената агенция казва, че "Законът за търсенето и предлагането е лъжа". 

Не й вярвайте!


1 коментар: