вторник, 29 ноември 2011 г.

Две цифри за железницата

От години темата за българските железници е актуална. Миналата година беше направено грубо сравнение между БДЖ и SBB (швейцарските железници), за всички е ясно в чия полза. 

Напоследък все повече се чуват твърдения, че реформа трябва да се прави само чрез инвестиции в нови мотриси, инфраструктура и т.н. Това за съжаление не е вярно.

За жалост е необходимо да бъдат направени и съкращения. Две цифри по-долу показват защо. 

SBB Швейцария - 328 милиона превозени пътници за 2009 г.
Персонал - 28 000 човека

БДЖ - 31 милиона превозени пътници за 2009 г.
Персонал -  около 15 000 човека в БДЖ. Допълнително още толкова в Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Общо над 30 000 човека.

(През 2011 г. работещите в БДЖ вече са 13000, близо толкова са и работещите в НКЖИ. С това обаче спадат и превозените пътници.)

Не може да искаш да си на печалба, да си ефективен и да предлагаш висока услуга, като в същото време с един и същи брой хора осигуряваш услуга за 10 пъти по-малко пътници.


5 коментара:

 1. Възможно е огромната разлика в съотношението да е породена в липсата на инфраструктура тук която адекватно да позволява намаляване на персонала.
  Пример: В Палма де Майорка събирането на смет става автоматично по изградена канализационна система и не са нужни шофьор и двама или трима работника за да се изчистват боклуците както в милата ни родина. Разликата е в инвестициите и иновациите, които повишават ефективноста в пъти и понижават нуждата от персонал също в пъти. Не казвам че това е факт и при железниците защото нямам реални доказателства, а че е възможно това да е причина. Поздрави за хубавият блог.

  ОтговорИзтриване
 2. Дори и това да е така, реформата в инвестиции също ще доведе до намаляване на персонала.
  Поздрави

  ОтговорИзтриване
 3. Тя инфраструктура липсва във всичко ще е държавно. Намаляване на персонала винаги има, когато има криза, то е неизбежно. Пдкрепям им на хората стачката, но си е чисто отлагане на момента!

  ОтговорИзтриване
 4. Знам, че не е по темата, но е полезна информация - цифрите са от 0 до 9, всичко останало са числа...

  ОтговорИзтриване
 5. Да, знам, просто заглавието с "числа" изобщо не ми се понрави :)

  ОтговорИзтриване