петък, 18 ноември 2011 г.

Европейски vs Евразийски съюз


След като Съветския съюз се провали с гръм и трясък, Руската федерация даде гласност на последния си проект за Евразийски съюз. Идеята е от 1 януари Русия, Беларус и Казахстан да бъдат част от едно единно икономическо пространство, като в бъдеще се привлекат лоялни към руските икономически интереси държави като Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела.

Амбициозната идея не е лоша в контекста на това, търговията между тези страни ще се улесни и най-вероятно ще се увеличи. В допълнение на това един конкуриращ се съюз на ЕС само ще заздрави устоите на Общността и ще й създаде стимули да бъде още по-устойчива и ефективна. В противен случай някои държави членки могат да прекратят своето членство и да се преместят в новия клуб.

Все пак доста години ще изминат, докато това се случи. Русия засега не показва ясни доводи как точно и на какви основи ще бъде създаден новия Евразийски съюз. Единственият довод засега е, че всички тези страни са имали общо минало (обща история), но това по-скоро би изиграло лоша шега на основателите на този съюз. Именно заради това минало, почти всички централни и източно европейски страни побързаха да се присъединят към ЕС и да избягат от онези години, за които все още всички ние плащаме.

Идеята, върху която е построен ЕС беше свободно движение на хора, капитали, стоки и услуги, както и равно третиране на всички страни членки. Макар това да се изопачи напоследък и основно две държави да решават бъдещето на някои страни, ЕС си остава символ на демократичното вземане на решения. България спокойно може да наложи вето на някое решение и да спре цялата процедура по приемане на важен документ. Нека си припомним референдума в Ирландия за приемането на Лисабонския договор, отказа на Финландия, Словакия и др. страни да плащат на Гърция и т.н.

Всичко това едва ли може да се случи с участник деспотичната до скоро руска федерация. Русия никога няма да се остави бивши нейни републики да блокират нейни решения.

Идеята за новия съюз тепърва ще искристализира, но не е лошо да се имат предвид следните резултати от едно допитване в Русия. През 2000 г. 30 на сто от запитаните са били готови да се върнат в онези времена преди 20 г., през 2003 г. идеята е била одобрена от 25%, а през 2007 г. - едва от 15%.
  

2 коментара:

  1. Добре обоснована статия. Идеята е, че икономическият потенциал на Русия е голям и превръщането и в ядно на един такъв Евразийски съюз е от ключово значение за развитието на икономиката в цяла Азия. Ами ако към него се присъедини е Китай след време? А и си прав за необходимостта от създаването на конкурентен на ЕС съюз. Въпросът е, къде ще е по - добре за България в ЕС или в Евразийския съюз?

    ОтговорИзтриване
  2. Чисто икономически критерии е с кои държави имаме повече търговия (внос/износ). Към момента това са западните страни. Към Русия в момента изнасяме толкова, колкото към Румъния.

    ОтговорИзтриване