петък, 2 декември 2011 г.

Икономист под прикритие - Тим Харфорд

Икономист под прикритие е завладяващ и интересен разказ, написан в крими стил, както загатва и илюстрацията на корицата. Именно тя сякаш намигва и прави асоциация с героя на Реймънд Чандлър (Филип Марлоу), който по подобие на главния герой тук се сблъсква с редица главоблъсканици и разрешава сложни и заплетени случаи.

Разликата е, че в книгата Икономист под прикритие, авторът разглежда живота около нас и ни показва скритите неща, които го правят да изглежда такъв. Харфорд на разбираем език дава стотици примери и отговаря на въпросите, които много често сме си задавали, но не сме получавали отговори. Например защо кафето, което пием е на такава цена, защо някои бедни страни винаги си остават бедни, въпреки помощите, които получават и т.н.

Ето един интересен пример: Камерун е една от най-бедните страни на Африканския континент и въпреки, че има достъп до евтини кредити от Световна банка и др. донори, въпреки, че може спокойно да ползва know-how-то на Англия и Франция (официални езици в страната са френски и английски), страната си остава изключително бедна. За сравнение - други бедни страни, които имат достъп до същите ресурси, икономически растат в много по-бързи темпове, дори и от богатите страни. (Вижте например Литва, Латвия, Естония, България и т.н. последните 15 години) Причината Камерун да не забогатява е, че хората нямат стимули да работят, да бъдат предприемчиви и да произвеждат повече. А това е така, защото страната има едно от най-високите нива на корупция в целия свят, високи данъци, мита и забрани, които убиват всякакво желание у човек да прави нещо. 

Повече за книгата може да намерите тук.


3 коментара:

 1. България има растеж? Това е шега нали.. България има същият БВП какъвто е имала преди 25г. - но тогава е имала 25милиарда долара валутен резерв

  ОтговорИзтриване
 2. Истината за икономиката е.. Че ако има размяна на еднакво количество стокообмен - печели икономиката която има по-големи данъци и по-големи заплати.. Така е станало с Гърция и Германия... Това е истината.. Мислех че може да го пише в книгата но съм се лъгал - книгата е неолиберална - тоест платена от пропагандата на корпорациония тинг танк.

  ОтговорИзтриване
 3. За растежът на БВП (номинален и ефективен) вижте данните в НСИ и Евростат.

  Не мога да Ви разбера тезата и примера с Гърция и Германия. Изглежда под икономика разбирате държава.

  ОтговорИзтриване