вторник, 20 декември 2011 г.

Заводът на БМВ в Мюнхен

Когато си говорим за висока ефективност и съответно висок стандарт на живот (доход измерен чрез паритета на покупателната способност), няма как да не споменем Германия и нейната най-богата област - Бавария. 

Мюнхен, столицата на Бавария, е един от най-богатите немски градове. С население от 1,4 милиона души, градът произвежда продукция и предоставя услуги в размер на 74 милиарда евро (данни за 2008 г.). Това е 2 пъти по-голям брутен вътрешен продукт от този на цяла България с население от 8 млн. души.

Всеки, който се интересува от икономика и производство (а и не само), задължително трябва да посети завода на автомобилопроизводителя БМВ - намира се почти в центъра на града, докъдето лесно се стига с метро (U-Ban). Обиколката в завода продължава близо 2 часа и 30 минути и показва всички фази от производството на един автомобил - от доставката и рязането на стомана, сглобяването на отделните части, боядисването, поставянето на двигателя до финалното тестване на спирачките на автомобила. Ако беше жив Хенри Форд определено би завидял (а най-вероятно нямаше да повярва) на високата степен на ефективност достигната от немците в днешни дни - почти изцяло автоматизиран процес, благодарение на 650 робота, които режат, сглобяват, подават си и правят още стотици движения и операции, докато завършат купето на автомобила. Човешката дейност е ограничена до съвсем малки операции едва в края на процеса на завършване на автомобила. 

В цифрово изражение високата ефективност се изразява в две поточни линии, които произвеждат на ден зашеметяващите 900 автомобила. Всеки ден, само от този завод в Мюнхен! 

Малко по на север, близо до Нюрнберг, е друг завод - този на Ауди, който произвежда със същата ефективност качествени автомобили. Ако някой пътува с влак е много вероятно да забележи влакови композиции натоварени с автомобили (Ауди и БМВ), които са поели своя път към различни точки на Европа. 

Ако някой си мисли, че всъщност автомобилостроенето е причината за големия БВП в областта, то той се лъже - 75% от БВП се дължи на сектора на услугите.  
------

Допълнение (от 21.12): Вестник Дневник публикува снимки с текст от новия завод за производство на коли край Ловеч. Това, което ми направи (лошо) впечатление е: "Цялата работа в завода се извършва на ръка, роботи няма, като работните станции са 88"...

Няма коментари:

Публикуване на коментар