понеделник, 26 декември 2011 г.

Как се управляват европейски проекти

Пълната статия може да прочетете в новия брой на списание Форбс.

Защо е важно да знаем как се работи с проекти

Някои икономически анализатори нарекоха бюджет 2012 „Бюджет на еврофондовете и социалните разходи”. Причината беше, че еврофондовете и социалните плащания са над 50% от общите държавни разходи. Конкретно през 2012 г. държавата смята да усвои и да налее в икономиката 4,5 милиарда лева европейски пари, които заедно с националното съфинансиране ще набъбнат до близо 5,5 милиарда.

Към този факт нека прибавим и информацията, че България преговаря за 14 милиарда евро за новия програмен период 2014-2020г., въпреки че засега ни дават около 8 милиарда евро.

Всичко това преведено на езика на бизнеса означава само едно – европейските средства (съответно програми) не са нещо моментно в нашия живот, а напротив - трайно ще се настанят в нашата икономическа реалност в следващите поне 10 години. А това означава повече възможности за финансиране на дейностите на фирмите, общините, НПО-та и т.н. Ще спечелят тези, които първи се ориентират в обстановката и са подготвени за предизвикателствата, които предстоят.

За да работиш с европейски пари, трябва да имаш т. нар. „проектна култура”....Няма коментари:

Публикуване на коментар