четвъртък, 29 декември 2011 г.

Причината Германия да защитава еврото


Последните няколко години наблюдаваме де факто следния процес - Германия налива капитали и спасява от фалит страни като Гърция, Италия, Португалия и др.

Много хора вече се питат защо Германия продължава да прави това и всъщност до кога ще може да го прави. Отговорът не е много сложен - ако някои все още не е разбрал, не става въпрос за чист алтруизъм, а за икономически интереси.

С въвеждането на еврото, страните с по-слаби икономики като Гърция, Португалия, Италия и Испания изведнъж получиха достъп до евтини кредити - пазарите прецениха, че щом тези държави са част от Еврозоната, те са много по-сигурни от преди. Инвеститорите започнаха да наливат пари.

Взетите заеми се използваха основно за повече потребление и най-вече за закупуване на повече вносни стоки. А кой е най-големият износител в ЕС ? (отговор - Германия)

Ето и малко данни: за периода 2001 г. - 2008 г. Гръцкият внос се е увеличил 3 пъти - от 29 млрд. долара до 90 млрд долара. Подобни са данните и за другите страни - Испанците са внесли над 2 пъти повече стоки и услуги, почти същото положение е и в Португалия и Италия

Логично с това се увеличи и немския износ - Германия вече изнася почти 3 пъти повече стоки и услуги и последните години отбеляза един от най-високите си икономически растежи.

Ето защо Германия ще се бори до последно за спасявне на общата валута. 


1 коментар:

  1. В Гърция проблема не е в частния дълг а в държавния такъв ! Там парите ги похарчиха за пенсии и заплати на милионната андминистрация ! Дай боже и ние да влезем в държавите с клас "А" и достъп до евтини кредити !

    ОтговорИзтриване