вторник, 27 декември 2011 г.

Краве масло и Норвегия


Колкото и странно и наивно да звучи, през декември Норвегия, една от най - богатите страни в света, остана без масло. Краве масло няма никъде - нито по рафтовете в магазините, нито по сергиите на откритите пазари. 

Търсенето е толкова голямо, че скритите запаси вече се продават на аукцион в интернет, където цените са 4 пъти по-високи от нормалните. Руснак пък е бил хванат на границата между Швеция и Норвегия, опитвайки се да внесе нелегално 90 кг. масло. 

Ройтерс споменава част от причините: от една страна норвежците се подложиха на специална диета от естествени мазнини, а от друга дъждовното лято влоши храната на кравите, а оттам и производството на мляко. В допълнение с наближаването на коледните празници търсенето на масло скочи с двуцифрени темпове. 

Логично изниква въпроса защо след като няма достатъчно количество краве масло, страната не си внесе отвън. Огромното търсене би трябвало да привлече предлагането, дори и от далечни страни. 

Причината е чисто икономическа - Норвегия налага много високи мита при вноса на масло - близо 5 евро на килограм. Високите бариери възпират чуждите компании да изнасят за северната страна (макар и косвено това е целта на митата). 

Изпаднал в безизходица, норвежкият министър на земеделието веднага намали митата. Тази криза нямаше да се случи ако Норвегия беше отворила границите си за свободна търговия или просто беше членка на ЕС.

Снимка: Tine

Няма коментари:

Публикуване на коментар