петък, 6 януари 2012 г.

Икономиката в един урок - Хенри Хазлит


Много е интересно усещането да четеш книга, публикувана за първи път в далечната 1946 години, която описва проблемите по онова време и да осъзнаеш, че всъщност една голяма част от тях важат и се срещат и днес. "Икономиката в един урок" на Хенри Хазлит, написана преди повече от 65 години съдържа 25 примера касаещи основните икономически принципи и грешките, които икономисти и политици много често допускат.

Основната идея, която авторът иска да разберем е, че ключът към икономиката се състои в това да се виждат не само непосредствените, а и дългосрочните резултати от всяко действие или политическа програма. Хазлит засяга теми като прекомерната държавна намеса в икономиката, митата, данъците, инфлацията и много други и показва на читателите скритите и невидими последствия и резултати, които много рядко се разбират от хората. За съжаление някои действия са толкова примамливи (поне в краткосрочен план), че определени хора продължават да ги прокламират, въпреки вредите които те носят. Например налагане на таван на заплати, печалби или лихви, монетарна намеса на държавата, водеща до инфлация и т.н.

Последните няколко глави на книгата са писани през 1979 г. Хенри Хазлит още тогава осъзнава, че повечето от нещата са останали същите, въпреки ясните вторични ефекти, които науката икономика отдавна е разпознала.

Още по-стряскащо за нас е, че една голяма част от "вредните" действия в икономиката се наблюдават и днес, в началото на 21 век.  Няма коментари:

Публикуване на коментар