неделя, 29 януари 2012 г.

Какво всеки трябва да знае за икономиката и просперитета

Малката книжка (обем само от 120 стр.) на двамата американски автори Гуортни и Строуп всъщност обобщава най-ценните и важни уроци, които всеки трябва да знае на тема икономика и какво кара икономиката да расте.

Съдържанието на книгата е разделена на две части. Първата разказва за 10-те ключови елемента на икономическата наука, а втората част представя 7-те основни източника за икономически растеж.   

Основната идея на авторите е да покаже на читателите, че причината една страна (същевременно и хората на тази страна) да бъде богата се крие не толкова в нейните природни богатства, ресурси и т.н., а в организацията на националното стопанство, или как работи икономиката.

Пример за това са Япония и Хонг Конг от една страна и Венецуела и Аржентина от друга. Първите две страни имат оскъдни природни ресурси - Япония внася почти цялата си енергия нужна за индустрията си и 80% от храната си, Хонг Конг на практика няма полезни изкопаеми, вътрешни енергийни източници и достатъчно обработваеми площи. За разлика от тях Венецуела има едни от най-големите нефтени запаси, а Аржентина има плодородни земи в изобилие. 

Въпреки това доходите на човек от населението в Япония и Хонг Конг са в пъти по-високи от доходите в Аржентина и Венецуела. Причината разбира се е в начина, по който е организирана и работи икономиката - инфлационната политика, фиксирането на цени и лихвени проценти, ограничаване на предприемачеството и търговията и т.н. не водят до просперитет на държавите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар