събота, 18 февруари 2012 г.

Как Гърция може да се поучи от България


За последните 18 месеца Международния валутен фонд промени 5 пъти прогнозата си за намаляването на гръцкия дълг във времето. Последните анализи показват, че през 2020 г. Гърция ще има външен дълг в размер на 120% от БВП. Тоест ако приемем, че в момента той е около 160%, за 8 години той ще спадне с една четвърт (25%) до 120%. 

Нека си припомним един факт: през 2009 г., докато южните страни отбелязваха рекордни стойности на държавните си дългове и изпитваха неимоверни усилия да ги обслужват, България отчете едно от най-ниските нива на държавен дълг в Европейския съюз – 14.7% от БВП. Нещо повече – за последните 10 години България стана отличник по критерия най-голямо намаление на държавния дълг – от 77.6% през 1999 г., той спадна на 14.7% през 2009 г.


Или казано по друг начин за 10 години България успя да смъкне дълга си с повече от 80% от първоначалната му стойност. 

Време е Гърция да се стегне и да направи необходимото. 

2 коментара:

  1. Всъщност стойността на нашия дълг не е спаднала почти никак оттогава - не е имало плащания, а само са обслужвани лихвите. "Спадането" при нас се дължи на ръста на БВП - пет години с по 6% и номиналния БВП е токова висок, че парите по дълга вече представляват много по-малък дял от него.
    Впрочем, България е изправена пред рядката ситуация с много нисък дълг да изпадне (чисто теоретично, разбира се, защото още има време за действие), в неплатежоспособност - другият януари имаме 1.7 млрд. плащания по външния дълг, при почти изчерпан фискален резерв и планиран дефицит по държавния бъджет за тази и за следващата година.

    ОтговорИзтриване
  2. Имало е плащания по главницата, макар и малки (по около 500-600 млн. щатски долара годишно). Прав си, че растежът на икономиката помогна също.

    Не мисля, че ще се стигне до неплатежоспособност - има много варианти за набиране на ресурси. Има индикации, че някои институционални инвеститори са свръхликвидни и оттам най-евтино и удачно би се привлякъл ресурс.

    ОтговорИзтриване