сряда, 22 февруари 2012 г.

А ако немците тръгнат да стачкуват?


Гърция е пропита от протести. Размириците са почти ежедневие, стачкуват всички. Страната е блокирана, с което губи милиони евро всеки ден.

Наскоро излязоха интересни сравнения между Гърция и Германия. Като цяло гърците се пенсионират доста по-рано от немците (годините нужни за да заработиш пълна пенсия в южната страна са 35, във федералната република - 45). 80% е средният дял от заплатата, която се получава като пенсия в Гърция. В Германия този дял е 46%. През 2004, 2005 и 2006 г. пенсиите в южната съседка са се повишили съответно с 3%, 4% и 4% всяка година, докато в Германия изобщо е нямало повишение. Гръцките пенсионери получават 14 сигурни пенсии, докато немците - 12.


Списъкът може да продължи. Но какво ще стане ако на немците им писне от всичките протести, блокиране на преговори, увъртане на реформите и най-вече плащане на сметката. И какво би станало ако те започнат да стачкуват против финансовия ресурс, който страната осигурява за изпадналата в "предфалитно" състояние страна. 


Немското участие във втория спасителен пакет е гаранции за 30 млрд. евро. В първия спасителен пакет Германия гарантира 22,4 млрд. евро. Германия е най-големият вложител и гарант в спасяването на Гърция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар