сряда, 29 февруари 2012 г.

Отвъд числата

Някои хора не се отказват да търсят под вола теле и продължават да вадят данни в защита на Гърция, която от своя страна продължава да се клатушка между фалита и оцеляването.

BBC публикуваха информация, че гърците са едни от най-усърдните работници.

"Ако погледнете средно годишно изработените часове на всеки работник, гърците изглеждат много трудолюбиви. Цифрите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сочат, че средностатистическият гръцки работник се труди 2017 часа годишно, което е най-много в сравнение с останалите европейски страни. От 34-те страни членки на ОИСР тя е само на две места под лидера Южна Корея. От друга страна средният германски работник, за когото нормално се смята, че е въплъщение на трудолюбието, работи само 1408 часа годишно. По този показател Германия е на 33 място от общо 34 в класацията на ОИСР (или в рамките на европейските страни на 24 от общо 25 места). Само работниците на една друга страна от ОИСР работят по-малко часове и това е Холандия с 1377 часа. 

Средностатистическият грък работи цели 40% по-дълго от средностатистическия германец. "


От казаното излиза, че не Гърция, а Холандия и Германия трябва да бъдат спасявани, тъй като хората там са мързеливи и не работят много. Доколко тези данни са акуратни е друг въпрос. На първо място в Германия има множество служители, които поради кризата останаха да работят на половин работен ден - тоест часовете прекарани на работното място автоматично пада наполовина. На второ място отработените часове се броят само на заетите - тоест ако има висока безработица, тя няма как да бъде отчетена в статистиката.

Най-важното от всичко това обаче се крие отвъд числата. И то се казва производителност на труда. Ето един прост пример: един българин или грък може 8 часа да копае една нива, докато един немец с помощта на багера си може да я изоре за 15 мин. От това колко сме продуктивни зависи и колко сме богати.


След като е супер/мега ефективен един немец или холандец може да си позволи и 35 дни отпуска в годината. От друга страна ако нямаш качествено образование, достъп до капитал, ноу-хау, добър мениджмънт, идеи за иновации или просто си мързелив, може и 12 часа да „работиш” без това да има ефект върху собственото ти благополучие.


Часовете прекарани на работното място не бива да ни залъгват за това дали някои народ е богат или не. Няма коментари:

Публикуване на коментар