вторник, 6 март 2012 г.

Странният избор на исландците за нова валута

В Исландия започва делото срещу бившия премиер Гейр Хорде заради провала му да предотврати финансовата криза през 2008 г., съобщава Reuters. Това е първото и може би ще остане единствено дело срещу политик заради финансовата криза, разразила се в САЩ и Европа.

Но по-интересното е друго. The Globe and The Mail съобщава, че Исландия обмисля сериозно варианта да приеме канадския долар като национална валута. Странен избор за валута на островната страна.

Обикновено когато приемаш нова валута (или обвързваш твоята към някоя друга) един от основните критерии за избора й е освен да е стабилна, тя да участва активно в търговския обмен на страната - тоест да внасяш или изнасяш съответно в такава валута. Така не само ползите от приемането на новата валута са по-големи, но и рисковете са минимални ако търговския партньор девалвира своята валута. 

Примери за това има много - Аржентина изпадна в дълбока криза в началото на века, след като беше вързала валутата си за долара, а активно търгуваше с Бразилия и Мексико. След като Бразилия девалвира валутата си, а доларът поскъпна, изведнъж никой не искаше да купува скъпите аржентински стоки.

България не напразно беше вързала левът за германската марка, а по-късно за еврото. 

Обратно при Исландия - износът за Канада е едва 0.5% от общия, а внася под 2% от Северноамериканската страна. Причини като това, че и двете страни са студени и арктически и че изобилстват на природни ресурси не убеждават, че това е правилният избор за валута. Още повече, че страната е кандидат-член на ЕС и евентуално след време би станала член на Еврозоната. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар