събота, 24 март 2012 г.

The Gang of Four

Когато човек посети Берлин първото нещо, което му прави впечатление са останките от берлинската стена и усещането, което тя оставя след себе си. Повече от 20 години след обединението, Източен Берлин все още носи аромата на ГДР - подсилен от огромни булеварди, площади, панелки, бетонни сгради в социалистически стил и т.н. 

Радетелят на всичко това е Ерих Хонекер, който през 1961 година отговаря за построяването на стената, а от 1971 г. е главен секретар на Партията и де факто управлява Германската демократична република. Интересно е да се отбележи какво става, когато Горбачов идва на власт и предлага реформи, с които да либерализира комунизма - т. нар. перестройка. В края на 80-те съветският лидер предлага реформите да бъдат приложени и в ГДР, но Хонекер отказва с думите: "Ние сме направили нашата перестройка, няма какво повече да преструктурираме".  

Хонекер не е единственият, който не желае да реформира страната - в групата са още Тодор Живков, румънският лидер Чаушеско и чешкият лидер Густав Хусак. Горбачов не харесва четиримата и ги определя като "Бандата на четиримата" (Gang of four) - групата на лидерите, които не желаят да променят статуквото, въпреки очевидния провал на комунистическата идеология.  
Няма коментари:

Публикуване на коментар