неделя, 4 март 2012 г.

Talent Is Overrated

Talent Is Overrated или казано другояче не вярвайте повече на стереотипните фрази, че истинският успех идва само при талантливите или при тези с "вродени" способности и качества. Пътят към успеха минава през упорита и съзнателна практика (deliberate practice), която е уморителна и не винаги приятна. Голямо значение има и семейната среда - дете, което от малко живее в подходяща обстановка и е подкрепяно от родителите си има по-голям шанс да успее в дадена сфера от друго, което няма същите условия. На човек са необходими приблизително 10 години съзнателна работа за да успее истински в дадена сфера. 

Авторът илюстрира тезата си чрез множество примери - разказва историята на Моцарт, разкривайки изключителната роля на баща му като музикален педагог като основната причина детето от малко да постига забележителни успехи на сцената. Или историята на Тайгър Уудс - малкият Тайгър започва от ранна възраст да практикува голф и благодарение на всеотдайния си баща (експерт в тази сфера) започва да постига изключителни успехи в избрания от него спорт. 

Друга интересна книга, която изследва тази сфера и достига до същите изводи е Изключителните (The Outliers) на Малкълм Гладуел. Накратко - човек може да стане истински добър в дадена сфера едва след 10 000 часа работа. Това е историята и на Бийтълс - преди да станат световно известни, групата е практикувала и изнасяла концерти в Хамбург, Германия всеки ден в продължение на няколко месеца.  1 коментар: