вторник, 22 май 2012 г.

В пенсия - на 110 години, списание Обекти


Все повече изследвания показват, че човек може да живее до 120 години, а и дори повече. Руски учени пък твърдят, че са открили бактерия, в която се крие тайната на живота до 140 години. Тези на пръв поглед добри новини крият в себе си и много неясноти – как би се променил животът ни, ще имаме ли същите стимули и ценности, ще поскъпне ли животът или напротив – ще поевтинее. Да погледнем икономически към тази вълнуваща перспектива.  
През 1900 г. населението на земята е било 1,65 млрд. души. През 1999 г. то вече е 6 млрд. , а само 12 години по-късно, през 2011 г. станахме 7 млрд. души. Увеличението на населението се дължи както на високата раждаемост, така и на научно-техническия прогрес, който позволи на хората да живеят по-дълго. Средната продължителност на живота в началото на ХХ век е била едва 49 години, а в началото на XXI век в по-развитите страни тя вече е близо 80 години. Всичко това, разбира се, промени нашия живот и много от нещата, които човек е правил в началото на XX век, изгубиха смисъл и останаха в миналото.
Ако пък започнем да живеем до 140 години, то подобна промяна ще се случи отново. Нашето всекидневие ще претърпи трансформация, част от нещата около нас ще загубят смисъл, а държавата ще трябва да поеме нови функции и роли. 
На първо място ще се промени ролята и смисълът на образованието. Ако човек живее до 140 години и съответно работи в една голяма част от своя живот, то образованието, което е придобил преди 50-60 години, изобщо няма да отговаря на настоящите изисквания на пазара на труда. Живеейки в информационната ера, където нови технологии се изобретяват буквално всяка година, за човек е жизнено важно да поддържа своето ниво на образование и да не губи връзка с очакванията на пазара на труда. 
Опитайте се да си представите как един 80-годишен човек днес би работил на компютър и ползвал интернет, дори и да е получил диплома за магистър от най-добрия технически университет, когато е бил млад. 
Какво още ще се промени, кои професии биха били най-проспериращи, колко голяма заплаха ще е безработицата и как ще се промени бракът, може да научите от „Обекти“, бр. 5, май-юни 2012 г.
Автор: Калоян Колев

Няма коментари:

Публикуване на коментар