петък, 18 май 2012 г.

Има ли полза Гърция от ЕС

Темата за кризата в Гърция вече започва да омръзва на всички, но интересни факти продължават да излизат, които допълват картината на гръцката драма. 

Гърците не са доволни от ЕС и гласуват против мерките наложени от Тройката (ЕС, МВФ и ЕСБ). Това може да ги доведе до напускане на паричния съюз, а защо не и до налагане на допълнителни санкции от Общността като например замразяване на достъпа до европейските фондове, спиране на субсидиите в различни сектори, ограничен достъп до общия вътрешен пазар и т.н.

Ето малко данни какво е получила Гърция от Европейския съюз от началото на своето членство в него.

Гърция е нетен получател на средства от Общността - През 2010 г. всеки данъкоплатец (макар и косвено) е получил по 282 евро повече отколкото е внесъл като данъци в Общността. 

От приемането на страната в ЕС през 1981 г. (по това време още Европейска икономическа общност), Гърция е получила близо 93 млрд. евро повече отколкото е внесла като вноска. 

Погледнато от гледната точка на южната ни съседка, членството в Общността чисто финансово се е отплатило многократно. И тук не става въпрос за ниско лихвени кредити отпуснати благодарение на членството в паричния съюз, а за безвъзмездна финансова помощ по линия на европейските фондове.

За сравнение в Ирландия през 2010 г. данъкоплатците са получили по 119 евро повече отколкото са внесли, а откакто е член на Общността, страната е получила близо 42 млрд. евро повече отколкото е внесла. 3 коментара:

 1. А сега байно кажи,на БГ каква и е ползата от ЕС!

  ОтговорИзтриване
 2. И на мен би ми било интересно?
  Ако има такива данни, естествено. :)

  ОтговорИзтриване
 3. През 2010 г. българските данъкоплатци са получили по 103 евро повече отколкото са внесли като вноска в бюджета на ЕС. Тоест България е нетен получател на средства от ЕС в размер на 103 евро на човек. Откакто е член на ЕС, България е получила 2 млрд. евро повече отколкото е внесла в ЕС. Източник - http://money-go-round.eu/

  ОтговорИзтриване