понеделник, 15 октомври 2012 г.

Няколко извода за новия данък върху лихвите по депозити

Няколко извода за предложението за данък върху лихвите по депозити:

1. Спестяването чрез депозити в банки ще стане по-малко привлекателно - доходността ще падне и ако досега лихвата от депозита се е движела около нивото на инфлацията, то вече трудно може да се очаква, че човек ще може да "спечели" ако си държи парите в банка. Според НСИ инфлацията за последните 12 месеца е 4.9%. Средната годишна лихва по депозити също е около 5%.

2. Хората няма да тръгнат масово да си теглят парите от своите депозити, банките няма да фалират. Но и никой (от средната класа) няма да тръгне да мисли бизнес идея или да започне да търси нови начини да инвестира или похарчи парите си. За 5 лв. на година (средно толкова ще загуби човек на година с 1000 лв. депозит ) просто не си струва усилието. Големият губещ ще е партията (управляващите), която въвежда този данък, тъй като бърка в личните спестявания на хората, които са вложили средства в банка след като вече са платили данъци и осигуровки. Въпросът не е в 5-те лева, а в принципа - в бедна страна, човек се лишава от много неща за да спести за по-черни дни (болест, лекарства, безработица и т.н.).

3. Данъкът се въвежда за да се осигурят 120 млн. лева за увеличение на пенсиите през 2013 г.. Не е много ясно как ще бъдат събрани парите за да се платят пенсиите догодина, след като данъкът ще се събира на тримесечия след изплащане на лихвата по депозита. И то само за депозити сключени след 1 януари 2013 г. Всъщност това ще бъде един хубав подарък за новите управляващи през 2014 г.

4. Предвижда се да бъде обложена само лихвата по срочните депозити, без тази по разплащателните сметки. Обикновено въвеждането на нов данък стимулира търсенето на начини за избягване плащането на това допълнително бреме. Банките могат да измислят нови продукти, чрез които да бъде избегнато плащането на този данък.

5. Интересно е да се отбележи, че този данък в Ирландия е в размер на 30%, а в Англия е между 10 и 20%, но това са страни, които са богати на капитал. На този етап, към 2012 г. не можем да сравняване данъците в богатите страни с данъците в бедна страна като България. Не и докато не привлечем достатъчно капитали, които да ни направят по-богати.

4 коментара:

 1. Изводите ти са доста добри и правилни според мен. Обаче не видях да коментираш дали богаташите, които всъщност държат 80% от богатството ( а може и повече) ще си остават парите на влог?
  Според мен има 2-3 варианта:
  1.Изнасят ги в някоя офшорка или Австрия, Швейцария
  2. Оставят ги на влог и Дянков намира пари за увеличение на пенсиите и всички пенсионери гласуват за него.
  3. Изтеглят част и ги инвестират в икономиката, при което лихвения процент за кредити спада и България отново се възражда.
  Последния вариант е най-малко вероятен, но си струва да се опита, браво Дянков. Най-после малко смелост...

  ОтговорИзтриване
 2. Първият вариант е възможен (най-вече за тези с високите влогове). Вторият - времето ще покаже. А за третият - най-малко вероятен според мен. Не виждам и как лихвения процент по кредити би спаднал.

  ОтговорИзтриване
 3. Excellent article. Keep posting such kind of information on your page. Im really impressed by your site.
  Hello there, You've done a fantastic job. I will certainly digg it and in my opinion suggest to my friends. I'm sure they will be benefited from this website. yahoo login

  ОтговорИзтриване
 4. Simply enter your expected mortgage information and hit calculate. canada mortgage calculator There are specific taxes and fees that you desire to be aware of when selecting in Toronto. mortgage calculator canada

  ОтговорИзтриване